Меню сайта

Наш опрос

Часто Вы сталкиваетесь с проявлениями коррупции?
Всего ответов: 41

Форма входа

Календарь новостей

«  Октябрь 2011  »
ПнВтСрЧтПтСбВс
     12
3456789
10111213141516
17181920212223
24252627282930
31

Поиск

Статистика

Главная » 2011 » Октябрь » 31 » Для тих, хто вважається боржником перед ЖКГ
Для тих, хто вважається боржником перед ЖКГ
17:20
Видано судовий наказ щодо вас за заявою комунальників?

Звертайтеся на Гарячу лінію!


Після 3 серпня 2010 року представники ЖКГ завалили суди заявами про стягнення боргів зі споживачів комунальних послуг через судові накази.
Кількість судових наказів по Україні вже наближається до 200 тисяч.
Людей примушують через судові накази сплачувати навіть ті борги, які накопичилися ще з 90-х років минулого століття. Тобто, судді закривають очі на необхідність врахування трьохрічного строку загальної позовної давності. На те, що не укладено договорів між комунальними підприємствами та споживачами. На те, що суми боргів невиправдано і незаконно завищено.
Процедура судового наказу така, що суддя не викликає нікого і не розбирається, хто насправді перед ким у боргу. Він просто на основі заяви ЖЕКу чи іншого постачальника послуг на основі дуже недоказових документів, без запрошення громадянина, видає щодо цього громадянина судовий наказ: стягнути таку –то суму. І все.
Правда, є одна обставина. Ви маєте ознайомитися з наказом і ще протягом 10 днів після цього можете звернутися до судді з заявою про його скасування.
Ви знаєте, що комунальники неправі: і послуги не надавалися, і вода була у крані не питна, і пільги ваші не враховані, і борги попереднього мешканця цієї квартири на вас «навісили». Але як себе повести, як це викласти, щоб суддя врахував вашу правоту і скасував свій несправедливий наказ?
Якщо ви зіткнулися з такою ситуацією, звертайтеся до нас на телефонну Гарячу лінію. Ми працюємо на 4 області України – Луганську, Херсонську, Дніпропетровську, Київську. Але це не означає, що жителі інших областей не можуть звертатися до нас.
Звертайтеся, будь ласка, до Луганської обласної громадської правозахисної жіночої організації «Чайка» щодня, крім неділі, з 12.00 до 18.00 за такими телефонами:

(0642)530-115 – консультанти Гарячої лінії з питань, пов’язаних з комунальними послугами та судовими наказами.

Крім того, можете звернутися до консультантів:
(066) 230-68-66 – консультант Тетяна Олександрівна
(050) 655-64-85 – консультант Ольга Миколаївна
(050) 158-45-39 – консультант Сергій Ілліч (судові справи)

Наскільки реальна наша допомога?
З тих 35 осіб, що звернулися до нас, за нашою допомогою скасовано 18 неправосудних судових наказів на суму 78,6 тисяч грн. Додатково ще 9 находяться на стадії розгляду в місцевому або в Апеляційному суді.
Зауважимо, що скасування наказу – це ще не вирішення проблем ваших заборгованостей перед комунальниками. Свою правоту ви можете згодом довести у суді при звичайному позовному провадженні, коли суддя вислухає обидві сторони, зважить на ваші докази і винесе ухвалу набагато справедливішу, ніж судовий наказ.

Приклад успішної історії:

Історія успіху.
Як місцеве комунальне підприємство намагалося стягнути кошти
з в’язня нацизму.

У Луганську у скромній «хрущовці» проживає Надія Петрівна М.,1925 р.н., якій на зорі юності випала гірка доля стати в’язнем фашистського концтабору. Багато довелося перетерпіти нині старенькій немічній бабусі – і лиха війни, і ранню смерть чоловіка, який так і не оговтався від фронтів війни, і хронічне захворювання єдиного сина, і маленьку зарплату вчительки.

Ледь зводячи кінці з кінцями, мати з сином живуть донині у двокімнатній квартирі на першому поверсі 5-поверхового будинку, якому вже далеко за 50 років. Опалення майже не гріє, в підвалі будинку сиро і плодяться комарі, внутрішньо будинкових мереж місцеве комунальне підприємство, тобто МКП ( це по-новому, а по-старому – ЖЕК, тільки монополізований чи не на увесь Артемівський район обласного центру) не доглядає, під’їзди обшарпані. Вода, як і завжди в Луганську, подається суто технічна за цінами питної. То ж доводиться питну воду купувати. Капітального ремонту будинку за всі ці 50 з гаком років так і не було. І за все це безладдя і недодані або не надані послуги , як наприклад, виведення комірів або осушення підвалу, МКП вправно вимагає сплату грошей.

Син Надії Петрівни намагався кілька років поспіль викликати комісію або хоча б майстра цього монополізованого ЖЕКу (тобто МКП), щоб оглянути будинок, стан внутрішньо будинкових мереж, зафіксувати факти відсутності тепла ( про гарячу воду та «сушилку» вже й думати забули) і щось врешті-решт зробити для створення тут нормальних умов проживання. Декілька разів жителі будинку збирали підписи та подавали колективні скарги. Але комунальні служби не реагували. Проте, вони без докорів совісті те без належного розгляду скарг громадян ( що незаконно!) постійно вимагали гроші під виглядом оплати за начебто надані послуги. Люди протестували. Але справедливості так і не домоглися.

З серпня 2010 року комунальники отримали можливість швидко і безкарно стягувати з людей незароблені гроші. Навіть незважаючи на пільги, якими користуються частина громадян. Це нововведення – судові накази за заявами представників ЖКГ.

Сім’я М. також потрапила під ці жорнова. На основі заяви МКП суддя Артемівського суду видала наказ, яким вдовольняла заяву МКП про стягнення з сім’ї М. 1108 грн. 93 коп.
Дуже образливо було це для старенької вчительки та її хворого сина, адже вони роками намагалися достукатися до комунальників, щоб ті надавали послуги, а не займалися вимаганням грошей з людей.
Правозахисна організація «Чайка» допомогла сім’ї М. укласти заяву про скасування судового наказу.
Наказ було скасовано як необґрунтований.
Які аргументи були взяті до уваги в цьому випадку?
1. Відсутність договору.
Не було укладено договору на надання послуг. Договір згідно Закону України «Про житлово-комунальні послуги» має запропонувати їх виконавець. Договір є добровільним актом, без нього надання послуг ( тим паче, нав’язування) є незаконним. Вимагательство платежів в такому випадку є спробою заволодіти коштами громадянина незаконним шляхом. Громадянин взагалі має право відмовитися від нав’язуваних послуг і обрати собі інший шлях вдоволення своїх потреб в утриманні житла.
2. Неналежний заявник.
МКП також не надало підтвердження, що воно має право надавати ті послуги, за які збиралося відсудити гроші.
3. Недоведені послуги.
МКП не надало доказів щодо того, в якому обсязі і якої якості послуги були надані і що сім’я М. ці послуги прийняла. І саме на ту суму, яку збиралося стягнути МКП.
4. Недоведена сума.
Особовий рахунок в МКП є одностороннім бухгалтерським документом Стягувача – МКП, а не доказовим позавідомчим документом, що підтверджує вартість наданих послуг. Громадяни М. відкриття і ведення «особового рахунку» Стягувачеві – МКП – не замовляли, порушено їхнє право на приватність.
5. Спір про право наказному провадженню не підлягає.
Таким чином, всі докази – це спір про право. Право на укладення Договору, право на надання послуг, право на отримання чи не отримання послуг, право на приватність інформації. Спори про право розгляду у порядку наказного провадження не підлягають.

Суддя наказ скасував.
Лариса Заливна
Луганськ

[i]Дана Гаряча лінія діє по 31 березня 2012 р., технічно підтримується завдяки проекту «Розвиток громадянського суспільства», який впроваджується Програмою розвитку ООН в Україні та фінансується Міністерством закордонних справ Данії протягом 2009-2012рр.
Думки, висновки чи рекомендації належать авторам та упорядникам цієї сторінки і не обов’язково відображають погляди Програми розвитку Організації Об’єднаних Націй чи інших агенцій О
ОН.[/i]
Просмотров: 1957 | Добавил: fondgorenie | Рейтинг: 0.0/0 |
Всего комментариев: 1
1 MuhHehemo  
0
[url=http://silven.ru/khkhkh-onlajjn/]
порно онлайн русскае[/url]

Имя *:
Email *:
Код *: